ל״משוב ניז״ הגיע מכתב מחאה של צוות 6 שנשלח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ ולשר החקלאות ח״כ אבי דיכטר על הפרת הסכמים וסכומים בין משרד האוצר לחקלאים ■ איבדנו אמון, תפקיד משרד האוצר, לייצר אקלים כלכלי מתאים לפיתוח עסקי, כולל בענף החקלאות, אי כיבוד הסכמים הפך לחלק מכללי המשחק.
אשי הארגונים החקלאים:, שי חג'ג', ראש מועצה אזורית מרחבים ויו"ר מרכז השלטון האזורי בישראל, עמית יפרח יו״ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכיר תנועת המושבים ,אורי דורמן מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי ויו"ר התאחדות האיכרים, ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, יעקב בכר, יו"ר הארגונים הכלכליים הקיבוציים ציינו במכתב:
״מזה עשרות שנים שענף החקלאות מתנהל באמצעות הסכמים חתומים בין משרדי הממשלה והארגוני החקלאים. בדרך זו יצאו לפועל רפורמות מורכבות אותם ביקשה הממשלה לקדם, תוך שמירה על החקלאות – תרבות של כיבוד הסכמים הייתה המובן מאליו.
לצערנו, במהלך החודשים האחרונים אנו עדים לתופעה חסרת תקדים, אותה לא ידענו בעבר: הפרת הסכמים וסיכומים שנחתמו עם ארגוני החקלאים היציגים, על ידי משרד האוצר. כך קרה עם הסכמים שנחתמו עם יצרני החלב לסוגיו, כך גם קרה עם הסכם המים וזו ההתנהלות גם בכל הקשור לסיכומים שהושגו בעניין הרפורמה בחקלאות, בענפי הצומח, בענפי הדבש ושמן הזית, בעניין מחירי המים ובעניין העובדים הזרים. כל אלה מיושמים באופן חלקי וחד-צדדי כאשר "המקלות" שבהסכמים מונהגים זה מכבר ומכובדים על ידי הארגונים החקלאיים ואילו ה"גזרים" – נשארים רק בהודעות לתקשורת של משרד האוצר.
לא ברור כיצד משרד האוצר, שתפקידו לייצר אקלים כלכלי מתאים לפיתוח עסקי, כולל בענף החקלאות, סבור כי ניתן לקדם את החקלאות בדרך זו. אי כיבוד הסכמים הפך לחלק מכללי המשחק ולכך אין אנחנו יכולים להסכים. מעבר לאובדן האמון, הרושם הוא שמשרד האוצר שם לו למטרה לנהל מלחמת התשה כנגד החקלאות והחקלאים הישראלים, שכידוע לך רובם נמצאים בפריפריה של מדינת ישראל, והחקלאות היא מקור פרנסתם היחידי.
דוגמא נוספת להתנהלות הבעייתית ניתן לראות סביב הדרישה בעניין התמיכה הישירה – דרישה שביקשה לקבע ולעגן הבנות והסכמות עם הארגונים החקלאיים ועם הדרג המקצועי במשרד החקלאות. לא למותר לציין כי דרישה זו בוצעה במלואה, ומכתב חתום יצא כפי דרישתך, שר האוצר, ובנוסף נמסרו נתונים כספיים ופיסיים. אולם, למרות כל אלה, עדיין לא זכינו לתשובה ברורה שתאפשר את הפעלת "הרפורמה בחקלאות" על כל מרכיבה.
אנחנו, ההנהגה החקלאית מוטרדים מאוד מההתנהלות הקיימת של הפרת הסכמים ודורשים לקיים אתכם פגישה דחופה, על מנת "ליישר קו" בכלל הנושאים שעל הפרק. במציאות הנוכחית, אנחנו חוששים כי אכן הכתוב במסמכים אכן יבוצע ויש חשיבות מכרעת לקיום פגישה בהובלתך שר האוצר, שתשיב את האמון ואת הנושאים שעל הפרק למסלול שיוביל לצמיחה ולשגשוג של החקלאות הישראלית״.
עד לרגע זה לא הגיע תגובת משרד האוצר.