יום שלישי, פברואר 4, 2025

פוסטים אחרונים

חדשנות בגולן

האם הגולן בדרך למצב את עצמו כמרכז מחקרי ותעשייתי פורץ דרך? ■ אם שואלים את מכון שמיר למחקר, התשובה היא חד משמעית – כן. ■ המכון, בשיתוף המועצה המקומית קצרין והמועצה האזורית גולן אירח את יו"ר רשות החדשנות, ד"ר אלון סטופל וצוותו המקצועי בקצרין ובגולן.

ביקור משמעותי נוסף התקיים בבירת הגולן, קצרין – עם הגעתו של יו"ר רשות החדשנות, ד"ר אלון סטופל, ובכירי הרשות במכון שמיר למחקר וביחידה לחקלאות וחדשנות גולן, במטרה להיחשף לעשייה המדעית והטכנולוגית המתקדמת שמתקיימת באזור.

במרכזו של הביקור הודגש הפוטנציאל האדיר של הגולן בתחומי המחקר היישומי, החקלאות החדשנית, והחיבור לתעשיות עתירות ידע, לצד מחויבות אסטרטגית של המדינה להשקעה בתשתיות מחקר ופיתוח בגזרה הצפונית, בטח בתחומי רמת הגולן.

מהמעבדה לשדה

המשלחת פתחה את הביקור בחוות היישום וההכשרה באבני איתן, שם הוצגו בפניהם פרויקטים מתקדמים בתחום ההידרופוניקה – שיטות גידול חדשניות המבוססות על מים במקום אדמה. בשיתוף פעולה עם חברות מובילות, החוקרים מציגים פתרונות לשיפור היבולים ולחיסכון במשאבים, תוך התאמתם לאתגרים הסביבתיים של המאה ה-21.

אחד הפרויקטים המרכזיים שהוצגו היה חלקת המחקר האגרו-וולטאית, המשלבת בין ייצור אנרגיה סולארית לחקלאות חכמה – מודל שיכול לשנות את פני הענף כולו.

בהמשך הביקור, הצוות הגיע למכון שמיר למחקר, שם הציגה ד"ר נורית אליאש את מחקריה פורצי הדרך בתחום הדבורים. אחד ההישגים המרכזיים שהוצגו היה פיתוח תכשיר הדברה ידידותי לאקרית הוורואה – המזיק המרכזי המאיים על כוורות הדבש בעולם.

"המחקר שלנו, שזכה לתמיכה של 1.4 מיליון ₪ מרשות החדשנות, מספק פתרון חדשני לשימור אוכלוסיית הדבורים, הנמצאת תחת איום מתמשך," ציינה ד"ר אליאש.

ביקור הרשות לחדשנות ביחידה לחקלאות וחדשנות גולן צ. היחידה לחקלאות קרדיט לצילום: עופרי קבלו – מכון שמיר / היחידה לחקלאות וחדשנות גולן.
ביקור הרשות לחדשנות ביחידה לחקלאות וחדשנות גולן צ. היחידה לחקלאות קרדיט לצילום: עופרי קבלו – מכון שמיר / היחידה לחקלאות וחדשנות גולן.

חזון של חדשנות בגולן

דינה גלעד, מנכ"לית מכון שמיר למחקר, הציגה בפני בכירי הרשות את ההתפתחות המרשימה של המכון בשנים האחרונות. "המכון הפך למרכז מחקר יישומי מוביל, עם שיתופי פעולה ענפים עם סטארט-אפים, תעשיות וחקלאים" אמרה גלעד. "אנו חוקרים ופועלים בתחומים חדשניים, כמו פטריות, אצות ופיתוח חומרי הדברה ידידותיים לסביבה, במטרה להעניק ערך ממשי לתעשייה המקומית והגלובלית."

יו"ר רשות החדשנות, ד"ר אלון סטופל, הדגיש את חשיבות ההשקעה בגולן כחלק מהתפיסה האסטרטגית של הרשות: "רשות החדשנות רואה בגולן חבל ארץ חשוב ובעל פוטנציאל מחקרי ותעשייתי עצום. בחלק ממסלולי הרשות נהנה הגולן, המוגדר כאזור עדיפות א', בתמריצים מוגדלים ליוזמות שהרשות תומכת. האב המעבדות החדש שיוקם בקצרין ידרוש השקעה משמעותית בשנים הקרובות, והוא יהווה קפיצת מדרגה אזורית.

הרשות תומכת במיזמים חדשניים ובשיתופי פעולה מחקריים-יישומיים בין התעשייה לאקדמיה על בסיס מצוינות- ניכר כי הרעיונות, החשיבה היצירתית והרוח שצומחים כאן, ברמת הגולן, הם בעלי פוטנציאל אמיתי לחולל שינויי גדולים לצמיחת התעשייה המתקדמת הן המקומית והן הלאומית".

קצרין – מנוע צמיחה לישראל

מי שבירך על הביקור ואף לקח בו חלק פעיל הוא ראש המועצה המקומית קצרין, יהודה דואה. האחרון ציין את ההשפעה הצפויה של ההשקעות הללו על האזור.

"קצרין נמצאת בעיצומה של תנופת פיתוח משמעותית. ההשקעה באקדמיה ובתעשיות עתירות ידע היא מנוע צמיחה מרכזי שימשוך אוכלוסייה איכותית ויחזק את האזור כולו," אמר דואה. "המחויבות של רשות החדשנות לתמוך בפיתוח הגולן אינה מקרית – זהו צעד אסטרטגי שנועד להפוך את האזור למוקד מחקר בינלאומי מוביל."

הביקור המחיש את החשיבות שמייחסת רשות החדשנות לפיתוח המחקר והטכנולוגיה בגולן. החיבור ההדוק בין מחקר יישומי, חדשנות חקלאית ותעשיות מתקדמות מציב את האזור בחזית המאמץ להפוך למוקד מחקר עולמי. עם השקעות של מיליוני שקלים, שיתופי פעולה עם גופים תעשייתיים ואקדמיים, ותמיכה ממשלתית מתמשכת, נראה כי העתיד של החדשנות הישראלית נמצא בצפון – ומכון שמיר, בליבה של רמת הגולן מוביל את הדרך.

Latest Posts

תישאר בקשר

להתעדכן בכל החדשות האחרונות, ההצעות וההודעות המיוחדות.

דילוג לתוכן